Pages

10.20.2011

L'aperitivo

      Una dintre "chestiile" pe care pur si simplu o ador in Italia este l'aperitivo , adica in traducere directa ar fi ...sincer nici nu stiu pentru ca nu poti traduce cu aperitiv in sensul ca in romaneste aperitiv= mici gustari care se mananca inainte de felul intai, ceea ce in italiana ar insemna " antipasti", deci clar nu pot sa fac o traducere corecta, dar am sa va spun ce este.
       L'aperitivo  marcheaza de fapt 2 momente ale zilei (aici depinde si de obiceiurile din regiune), adica aproximativ cam 1 ora inaintea mesei (pranz si cina, iar in unele zone doar cina), dar cel mai important este cel dinaintea cinei care are loc intre 6 si 7:30 in Piemonte. Am tinut sa fac precizarea cu regiunea, pt. ca ora cinei difera de la o regiune la alta, adica cu cat te duci mai spre sud cu atat este mai tarzie, noi cum suntem in nord ora cinei ar fi 7:30 - 9:00 (si adevarul e ca multi se si tin de ea, evitand orele mai tarzii pt. a se inbuiba din motive de... obiceiuri sanatoase pe care piemontezii le respecta ca pe o biblie).
       In acest interval de timp brusc si dintr-o data vezi ca pur si simplu barurile se umplu de oameni de toate varstele care comanda un pahar de bautura alcolica sau analcolica si acesta li se aduce impreuna cu 1-2 farfurii de "stuzzichini" adica de tot felul de gustari sarate ca sa le numesc asa (grisine cu sau fara ceva sos, masline, felii de salam, branzeturi, salate, focaccia, mici bucatele de un fel de pizza cu aluat gros= pizzette ecc). Unii comanda la masa si se intampla dupa cum v-am povestit, altii (in general daca sunt "singuri si neinsotiti") stau pur si simplu in picoare langa pultul de servire al barului si ciugulesc din toate farfuriile cu bunatati care sunt puse in mod special acolo, si luand scobitoarea (pt. a servi micile portii de gustari) isi umplu ghiozdanul cu de toate dar in general desi partea asta e gratis....culmea!!! pastreaza limitele bunului simt si nu devalizeaza farfuriile, unii de-abia daca ciugulesc ceva (sa fim clar intelesi, si in Italia este aceeasi poveste, daca se da ceva pe gratis... se rade tot:).
       Ce bautura se comanda? Daca e sa fie analcolic: un fel de bauturi putin amare (bitter analcolic rosu si alb sau crodino) iar daca e sa fie alcolic - traiasca vinul spumant (Prosecco, Cartizze, Franciacorta...), vermouthul (Cinzano, Martini), bitter (Campari, Aperol),vin de orice fel sau diverse cocktail-uri. Preferatul meu este Cartizze, un vin spumant tip prosecco dar ceva mai bun....mi se pare mie, si care in acei 100 ml fac o sinteza perfecta a zilei care tocmai sta sa se incheie.
       Ca sa va fac si o mica istorie, termenul de aperitivo la inceput insemna pur si simplu vermouthul care in 1786 la Torino a fost de fapt inventat de catre Antonio Benedetto Carpano care intr-o dugheana din Piazza Castello a facut un vin aromat cu vreo 30 de ierburi aromate si condimente. Doar mai tarziu bautura a fost cumparata de Martini si Cinzano si care mai apoi cu denumirea generica de "Martini" a devenit aperitivul prin excelenta. Cu timpul termenul s-a extins la acest moment al zilei (momente daca ne referim si la perioada dinaintea pranzului...cand de obicei este analcolic dar nu neaparat)cand se consuma de fapt aceasta bautura alaturi de multe altele si care a devenit unul din momentele centrale ale vietii sociale in toata Italia.
       Se vorbeste despre orice (destul de galagios ca doar temperamentul mediteranean este la el acasa) in general insa este un moment de relaxare deci mai rar despre afaceri - eventual acestea se pot stercura la aperitivo della ora pranzului cand activitatea profesionala si cerebrala este in toi. Aici se ia pulsul orasului, din vorba cu X sau Y afli tot, sau ma rog...aproape...un fel de prime time news: politica interna si externa,  fotbal, criza, cele mai tari filme, ultimele masini aparute, moda, ce a mai citit fiecare, noile proiectele orasenesti, ultimele patanii cu politisti (problema internationala), ce au mai facut pustii, distractiile de sezon, ce s-a mai deschis, cine a dat faliment...mai nou...si bineinteles nelipsita uita-te la aia sau la ala::))
       Este un moment cand te intalnesti in general cu jumatatea, cu prietenii, cu o cunostinta mai veche sau pur si simplu cu cineva cu care tocmai te-ai intalnit si normal...fiind ora cuvenita...."prendiamo l'aperitivo". Adica, daca esti pe strada in mod special la ora aceea, nu poti sa ratezi momentul...esti un antisocial daca faci asta...iar eu nici intr-un caz nu vreau sa fiu catalogata asa::))
       Un sfat pt. cand veniti in Italia, nu ratati l'aperitivo...nu de alta dar e chiar pacat:)

1 comment:

Simona said...

Like :-)))
Promitem sa incercam :-)))